Wat is Taoïsme?

Het Taoïsme is een filosofie afkomstig uit het oude China. ‘Tao’ betekent letterlijk vertaald ‘de weg’ of ‘het pad’. Echter Lao Tze, de vermeende grondlegger van het taoïsme zei hierover: “De naam ervan weet ik niet, maar ik noem het Tao.” Hij bedoelde hiermee dat het zich niet laat beschrijven. Het is niet alles en niet niets, niet het alomvattende en niet het onvatbare, niet de vorm en niet het vormloze. Wellicht is het Chinese karakter voor ‘Tao’ (het pad) gekozen om de meest fundamentele eigenschap ervan te duiden: Tao is altijd in beweging. Door dit onbenoembare krijgt de term iets heel mystieks waardoor er veel ruimte blijft voor eigen filosofische ontwikkeling.

Yin en Yang

Tao is altijd in beweging en alles beweegt in cirkels: De aarde draait om de zon, protonen en neutronen draaien om een atoomkern, om maar twee uiterste voorbeelden te noemen. Er is zijn hier altijd twee uitersten te herkennen: zomer en winter, dag en nacht, noord en zuid. Deze uitersten worden aangeduid me de termen ‘Yin’ en ‘Yang’. Wat naar boven, voren of buiten gericht is, noemen we Yang. Wat naar beneden, achteren of binnen gericht is, heet Yin. In de beoefeningen van bijvoorbeeld Taichi ben je bezig met het zo efficiënt en weerstandloos mogelijke de beweging tussen Yin en Yang te laten verlopen.

Wu Wei

Wu Wei is een belangrijke term in het Taoïsme. Het betekent zoiets als ‘handelen door niet-handelen’. Vaak wordt het verward met ‘het laten gebeuren’, maar dat is het dus niet. Het is eerder het meebewegen met de beweging die er al is.

Taiji symbool Yin Yang